Theater

Expeditie Aardvacht

DeJong&DeWitte i.s.m. De Schuur

Prijs: 25 *

Deur open: 30 minuten voor aanvang

Duur evenement: 1 uur

* Prijs inclusief servicekosten

  1. 11:00 - Koop kaarten
  2. 14:30 - Koop kaarten

Een zoektocht naar Shakespeare's eiland

In de muzikale en beeldende locatievoorstelling Expeditie Aardvacht neemt DeJong&DeWitte je mee naar een ongerept eiland. Een plek waarop mens en natuur nog als één samenleven; iets dat tegenwoordig alleen nog in onze verbeelding bestaat.

In het streven naar een leven in evenwicht met de natuur gaan we te rade bij het magische eiland uit Shakespeare’s The Tempest. Want waar onze verbinding met de natuur tegenwoordig verloren lijkt te zijn, was de mens in Shakespeare’s tijd nog betoverd door de magie ervan. Dit eiland vormt de plek waar oermens Caliban nog deel uitmaakt van een betoverend ecosysteem waarin schelpen spreken, bomen fluisteren, rivieren zingen, geheimzinnige spreuken uit de grond omhoog borrelen, en elk zuchtje wind een verhaal vertelt.

Wat kan het eiland ons nog vertellen over onze samenhang met de natuur? Kunnen we horen wat het ons te zeggen heeft, voordat de storm straks losbarst?

                Hoor, de wind sluipt ons achterna
                Zwerft tussen de takken
                Schuilt tussen de bladeren
                Stuurt ons bericht
                Een noodsignaal

Na WoodLand over het geheime ondergrondse leven van bomen, trekt DeJong&DeWitte er in Expeditie Aardvacht opnieuw met je op uit. Met songs geïnspireerd op Shakespeare’s originele teksten nemen vier muzikale performers je mee in een beeldende en muzikale verkenningstocht over de wortels van ons bestaan.

Credits

Concept - DeJong&DeWitte
Dramaturgie/eindregie - Silke van Kamp
Dramaturgie/tekstbijdragen - Evianne Lamme
Songs - Hanneke de Jong, Rocco Ostermann
Lyrics - Hanneke de Jong (deels naar Shakespeare)
Arrangement - Manna Horsting, Rocco Ostermann
Performance & muziek - Hanneke de Jong, Dion Vincken, Rocco Ostermann, Manna Horsting
Beeld & interactie - Jonas de Witte
Geluidsontwerp - Manna Horsting
Scenografie - Hester Jolink
Kostuumontwerp - Jessica Helbach
Techniek - Jorn Kortooms

Synopsis

We zijn van start!

'Expeditie Aardvacht' is een visuele (pop)opera, waarin we via Shakespeare’s laatste stuk afreizen naar een eiland, ver weg van de menselijke beschaving. Een eiland dat barst van geluid, waarop mens en natuur nog als één samenleven; dat is waar we ons onder de titel ‘Expeditie Aardvacht’ toe verhouden.

​Een hypothetisch eiland

Samen met het hoofdpersonage, singer/songwriter en theatermaker Hanneke de Jong, reizen we onder begeleiding van twee muzikale boodschappers af naar die plek waar Shakespeare zijn magische wezens, heksen en luchtgeesten ten tonele brengt. Naar een eiland waar oermens Caliban als oorspronkelijke bewoner zich als wildeman nog in onderbewustzijn hult en, één met de natuur, zijn verbeelding vrij laat stromen. Een hypothetisch eiland dus, waar wezens met bovennatuurlijke instincten een aangezette taal spreken en onze oorspronkelijke hartstocht wordt ontketend.

Wat treffen we aan als we het eiland betreden? Kunnen wij die oude taal nog verstaan? Kunnen we nog terug naar waar we vandaan komen? Durven we ons nog te verbinden aan iets dat groter is dan onszelf?

Caliban

‘Be not afeard; the isle is full of noises, sounds and sweet airs,

that give delight, and hurt not.’ 

Met haar bezwerende songs op originele teksten van William Shakespeare geeft Hanneke Shakespeare’s oeroude, mystieke personages opnieuw een stem. Om samen met het publiek een muzikale en filmische storm te ontketenen en via een rituele reiniging de wereld met nieuwe blik tegemoet te treden. Zo laten we zien en horen dat we magie en poëzie nodig hebben om onze band met de natuur en het natuurlijke in onszelf te herstellen.