Klassiek

Jan-Willem Rozenboom

Bach Goldbergvariaties

Prijs: 27,50 *

Deur open: 1 uur voor aanvang

Duur evenement: 140 minuten

* Prijs inclusief servicekosten

  1. 14:30 - Koop kaarten

Goldbergvariaties

Hij is de vaste pianist van Guus Meeuwis en componeerde mee aan diens hits Brabant en Tranen gelachen. Maar Brabander Jan-Willem Rozenboom is oorspronkelijk klassiek geschoold en cum laude aan het conservatorium afgestudeerd. Tien jaar geleden beleefde hij zijn doorbraak met een opname van de Goldbergvariaties. Hierna volgde een uitgebreide concertserie met deze beroemde compositie van Johann Sebastian Bach.

Rozenboom maakte het werk toegankelijk voor een breed publiek door zijn uitgebreide toelichting aan de hand van muzikale voorbeelden voorafgaand aan de integrale uitvoering. In de afgelopen jaren toerde hij met recitals van Schubert repertoire en recent nog met eigen Bach transcripties. Dit jaar staan de Goldbergvariaties na tien jaar weer op Rozenbooms programma. Na zo’n lange periode ontstaan er weer nieuwe ideeën over de interpretatie van dit meesterwerk. Rozenboom vertelt erover tijdens een college in Caprera, gevolgd door een uitvoering van de Goldbergvariaties.

Over pianist Jan-Willem Rozenboom

De Nederlandse pianist Jan-Willem Rozenboom (1974) komt uit een ‘klassiek nest’. Zijn ouders hadden vroeger de hele dag Radio 4 aan staan en als een bepaald programma zijn vader niet aanstond, werd er overgeschakeld naar de WDR. Deze liefde voor muziek vormt de basis van zijn carrière.

Rozenboom studeerde cum laude af aan het Brabants Conservatorium maar werd pas echt een ‘grote jongen’ tijdens zijn master-studie bij Rian de Waal aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. “Hij heeft me geleerd wat studeren is, hoe je een groot werk gedegen in de grondverf zet en hoe je er volledige controle over krijgt om het vervolgens weer helemaal los te kunnen laten. Ook heb ik van hem geleerd hoe een spanningsboog te creëren, de aandacht van het publiek vast te houden en een juiste cadans te vinden.”

De cd met de Goldbergvariaties, die Rozenboom in 2015 uitgebracht, werd zeer goed ontvangen. Een seizoen lang toerde hij met dit programma door Nederland. Daarna heeft hij zich anderhalf jaar gewijd aan Schubert, wat uitmondde in het dubbelalbum Jan-Willem Rozenboom plays Schubert. In het voorjaar van 2023 verscheen zijn soloalbum Seven Transcriptions. Rozenboom zelf schreef zelf nagenoeg alle transcripties van de Bach-werken op deze cd. Van een aantal stukken, waaronder de sopraanaria Mache dich, mein Geist, bereit, is hij de eerste ter wereld die een pianobewerking uitbracht. Onder de titel Elke dag een beetje Bach maakte hij meer dan 270 korte Instagram-filmpjes. In mei 2023 maakt hij in de serie Piano Nights zijn debuut in de Grote Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.

Bezoekersinfo

Heb ik een vaste zitplaats? Waar kan ik het beste parkeren? Is het theater toegankelijk voor mensen in een rolstoel? Het antwoord op deze en andere vragen vind je hieronder!

Bezoekersinfo

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil jij als eerste op de hoogte zijn als er nieuwe voorstellingen worden toegevoegd aan ons programma? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven